Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

H μόδα και η... Rihanna


Προχτές, εκεί που χαλάρωνα στον καναπέ και αφού έχουν προηγηθεί πολύωρο χάζεμα με ψώνια στο κοντινό εμπορικό κέντρο μετά του συντρόφου - συζύγου μου (ναι, ναι, το 'χω αποκαταστήσει το αγόρι), παρακολουθούσα το  πολύ έγκυρο μουσικό κανάλι Μου-τιβί. Και αφού παραληρούσα για το πόσο ωραία περάσαμε και πόσο trendy θα είμαι με τα καινούρια μου ρούχα και αξεσουάρ, ξάφνου ακούω ένα πολύ γνωστό κομμάτι της Rihanna και η προσοχή του κυρίου μετατοπίζεται από την πολύ ενδιαφέρουσα (για 'μένα) συζήτηση, στο εν λόγω video-clip. Και ακολουθεί ο εξής διάλογος...
Αυτός: "Πάντως η Rihanna το 'χει, έτσι;"
Εγώ: "Το 'χει ρε παιδί μου αλλά δεν είναι και τόσο trendy, όλα τα περιοδικά μόδας την κράζουν. Ντύνεται λίγο σαν... πώς να το πω τώρα... κατάλαβες!"
Αυτός: "Τις κριτικές τις κάνουν γυναίκες;;;"
Εγώ: "Εεε... μάλλον"
Αυτός: "Και ποιος νοιάζεται; Νομίζεις ότι οι άντρες κοιτάζουν αν είναι trendy κάποια ή όχι; Ή έχεις την εντύπωση ότι καταλαβαίνει κανένας άντρας αν το ρούχο σου είναι της μόδας ή όχι; Οι μόνες που τσιμπάτε στο δόλωμα της μόδας και της κατανάλωσης είστε εσείς και παρασύρετε και τους άντρες σ' αυτό. Άμα η γυναίκα είναι ωραία, δεν κρύβεται όπως επίσης κι αν είναι μπάζο. Για τις άλλες γυναίκες ντύνεστε..."
Εγώ: ----- (παγωτό)!!!

Στο σημείο αυτό, θυμήθηκα απ' τη μία τη μανούλα μου με τα δεκάδες ζευγάρια παπούτσια και απ' την άλλη τον πατερούλη μου με το μαύρο του δερμάτινο παλτό που δεν το αποχωριζόταν για χρόνια και ήταν και ΟΚ.
Τί να λέμε τώρα... Τα ψώνια των ρούχων ήταν πάντα γυναικεία υπόθεση.

Και μετά απ' αυτό μου ήρθε ο κοινωνικός προβληματισμός:
"Γιατί ακολουθούμε τη μόδα τελικά; Επειδή θέλουμε να δείχνουμε ωραίες για τους άντρες ή επειδή θέλουμε ν' αρέσουμε στις άλλες γυναίκες ή μήπως για να φαινόμαστε πιο ενημερωμένες και πιο ψαγμένες; Για τους εαυτούς μας τελικά; Λίγο απ' όλα; Άλλο;"
Καταλήγω ότι μάλλον, η μόδα φτιάχτηκε για τις γυναίκες μια που αυτές έχουν μια τάση στην καλαισθησία, στον εαυτό τους και στο περιβάλλον τους. Αλλά και τούμπαλιν. Οι γυναίκες κατευθύνουν τη μόδα εκεί που θέλουν αυτές, ανάλογα με τα σημεία των καιρών. Τώρα θα μου πεις "Γιατί οι μεγάλοι μόδιστροι είναι άντρες;". Αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Κάθε δεκαετία και κάθε κοινωνική τάση εμπνέει και την ανάλογη μόδα στα ρούχα. Να δείτε που θα βγει και η μόδα της... "παγκόσμιας κρίσης" όπως έγινε με τους πολέμους, με τους χίπις, τους πανκ και πάει λέγοντας.
Με λίγα λόγια, μάλλον εδώ πρέπει να κολλάει το ρητό "Κύλησε ο τέντζερης...".
Θα πω όμως και το άλλο ρητό "Εδώ ο κόσμος καίγεται και... εμείς ασχολούμαστε με τη μόδα!". Αυτό πάλι είναι ένα άλλο θέμα με το οποίο έχω σκοπό να προβληματιστώ και να προβληματίσω προσεχώς.
Ακούω γνώμες και επανέρχομαι στο θέμα...

4 σχόλια:

  1. Συντάσσομαι απόλυτα με τον «Αυτός»! :-)
    Εντάξει κι εσύ καλά το θέτεις βέβαια, δε λέω. Το προσεγγίζεις ωριμότατα το θέμα!

    Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται πραγματικά να κυνηγάνε τη μόδα γιατί μόνο έτσι έχουν κάποια ελπίδα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό (ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να νομίζουν) και γυναίκες που μπορεί να τις «κυνηγάει» η μόδα ακριβώς επειδή, μέσω αυτών, μπορεί και η μόδα να αναδειχτεί σε κάτι ενδιαφέρον για όλες τις υπόλοιπες.
    Γιατί άραγε η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων μόδας είναι γενικότερα μοντέλα και ως γυναίκες; «Τυχαίο; Δε νομίζω!».

    Η ομορφιά είναι σπουδαίο ζήτημα, ειδικά αν είναι και αυθεντική ή έστω να μοιάζει πραγματικά ως αυθεντική.
    Η μόδα σίγουρα μπορεί να συμβάλει στην όλη προσπάθεια αρκεί και η βάση (ο/η φέρον - το άτομο) να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές σε σχέση με την εκάστοτε μόδα. Θέλω να πω πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για την κάθε μόδα που κυκλοφορεί, όσο κι αν οι επιτήδειοι του κόσμου της μόδας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.
    Άλλωστε, «Μόδα είναι, θα περάσει!»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mωρέ εσύ καλά τα λες αλλά ξέρεις ότι δεν έχουν όλοι το ίδιο αισθητικό κριτήριο για να ντύνονται ανάλογα με το σωματότυπο ή με το μέρος που εμφανίζονται ή δε ξέρω τι άλλο.Υπάρχουν και παραμορφοτικοί καθρέφτες...Πολύ δημοφιλείς ανάμεσα στις γυναίκες!

      Διαγραφή
  2. Το κυριότερο δεν είναι ?! "το ρούχο να το φοράς και όχι να σε φοράει"?????
    εννίοτε και να σε χωράει(μην μοιάζει με βαπτιστικό...)!!!

    Απο την άλλη.."να το φοράς και να το υποστηρίζεις,τότε σωστά βαδίζεις.."!!!

    Κατά την άποψή μου,τα κριτήρια έχουν πολλά "μεγέθη"...
    Όσο για τις επιταγές της μόδας,καλό θα είναι,ορισμένοι/ες να προσέχουν μην του τις "σφραγίσουν"...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oooh! so true!Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει τα πάντα να φοριούνται.Από τα πιο κομψά μέχρι τα πιο γελοία.Για ένα περίεργο λόγο όμως προσέχουμε πιο πολύ τα γελοία.Ίσως επειδή είναι τα πιο κραυγαλέα.
    Αναρωτιέμαι αν και οι άντρες το βλέπουν έτσι ή αν όντως οι γυναίκες ντύνονται για να προκαλέσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις άλλες γυναίκες;Πάντωςε πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει τη δική του λογική το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή